Váš prohlížeč nemá povoleny cookies, tímto může být negativně ovlivněna funkčnost webových stránek Laskomat.cz.
Doporučujeme Vám si je povolit.
Návod pro Váš prohlížeč: Internet Explorer, Mozzila Firefox, Google Chrome, Opera, Safari

facebookgoogle plustwitterpinterest
vršek
spodek
vršek
laskomat
Laskomat je i na Twitteru!
spodek
vršek
spodek
Seznamka

Zakázané "dobroty" způsobující zdravotní obtíže

Zakázané "dobroty" způsobující zdravotní obtíže
Foto: health-and-beauty-nut.com
Autor: T.J.

19. únor 2015 21:12

Když vás honí mlsná, uklidňujete se vždycky myšlenkou, že kdyby tohle či ono bylo skutečně tak hrozně nezdravé a škodlivé, nemohli by to přece prodávat? Ale notak! V některých částech světa se prodávají škodlivé potraviny na denním pořádku a lidé o tom buď nejsou dostatečně informováni nebo je to nezajímá. Realita je taková, že prodejcům jde o peníze a záda vám nikdo nekryje. Můžeme být pyšní na Evropu, kde bylo zakázáno hned několik laskomin, které způsobují zdravotní potíže a za velkou louží se konzumují ostošest! I tak se vám ale vyplatí pokaždé číst složení toho, co si nesete z obchodu domů. Začněte se zajímat o to, co jíte; Mějte oči na stopkách u nás i na dovolené!

Na co si dávat pozor?

Umělá barviva

Vaše jídlo vypadá krásně a vábně, ale může poškodit nervovou soustavu!

V čem je najdete? Prakticky vše, co jíme: předpřipravená těsta na dorty, sportovní drinky jedovatých odstínů, sýr, sladkosti, ale také třeba velmi oblíbený pokrm "Mac and Cheese".

Proč jsou nebezpečná? Umělá barviva jsou vyrobena z látek, které vznikly derivátem z ropy, která je - jak známo - použita při výrobě benzínu, nafty, asfaltu a dehtu. Mňamka, že? V minulosti byly tyto látky spojovány s rakovinou mozku, úbytku nervových buněk nebo také hyperaktivitou dětí.

Bromovaný rostlinný olej

Díky němu drží umělá barva v tekutých pokrmech a drincích, může způsobit vrozené vady a fatální poškození orgánů.

V čem jej najdete? Drinky pro sportovce a sody s příchutí citrusu.

Proč je nebezpečný? No, takže asi takhle: Brom je chemická látka, která se používá při výrobě nábytku, a aby zabránila požáru koberců. Pořád si myslíte, že je dobrý nápad něco takového konzumovat?  BVO - brominated vegetable oil - má prý jednoznačnou souvislost s poškozením orgánů, vrozených vad, problémy s růstem, schizofrenií nebo ztrátou sluchu.

Bromičnan draselný (neboli bromovaná mouka)

Skvělá přísada tak akorát pro netrpělivé pekaře, naprosto nevhodná pro vaše ledviny a nervový systém! Bromičnan draselný se může nacházet také v peří, vlasech, kůži, kopytech a nehtech. Mmm.

V čem jej najdete? Wrapy, rohlíky, rolky, strouhanka, takzvané a ve Státech velmi oblíbené "bagels", ale také obyčejný chléb.

Proč je nebezpečný? Odvozen od téže škodlivé chemické látky jako bromovaný rostlinný olej. Bromovaná mouka se používá ke snížení doby pečení a také nákladů s pečením spojenými. Prostě ušetřit na úkor zdraví! Ano, má to háček - tato nechutná látka souvisí s poškozením ledvin, rakovinou a poškozením nervového systému.

Hormony rBGH a rBST

Hormony, díky kterým uměle a nepřirozenou cestou rostou krávy, které jsou později zpracovávany na maso a mléko.

V čem je najdete? V amerických zemích se hojně vyskystují ve všech mléčných produktech od jogurtů po sýry. Konzumací čehokoliv, co obsahuje mléko, se tak vystavujete nebezpečí.

Proč jsou nebezpečné? Ani samotné krávy jej nesnáší zrovna dobře. Bylo navíc zjištěno, že mohou způsobovat vznik tumorů u nás lidí. Výčet pokračuje ještě neplodností a oslabení růstu svalů.

E904 neboli šelak

Jestli zbožňujete želatinové medvídky, možná vás přejde chuť. Šelak je ve skutečnosti jiný název pro polyesterovou pryskyřici, kterou získávají výrobci z výměšků specifického brouka jménem Laccifer lacca kerr. Jen ať se všechno krásně leskne, nebo jste to tak nechtěli?

V čem ho najdeme? Ovoce, zelenina, lentilky, želatinové bonbony, ale i zrnková káva a sušené ovoce.

Proč je nebezpečný? E904 se kromě pochoutek nachází také v lepidle nebo podlahových saponátech! I když není toxický, může vyvolat alergii.

Propylenglykol

Neboli další éčko – E1520, je jemně nahořklé, ale barvu nemá žádnou. Získává se z ropy a chrání potraviny před zamrznutím.

V čem ho najdeme? Přirozeně ve vínu a pivu, uměle ve všemožných sušenkách, popcornu, dresincích, čokoládových produktech, zmrzlině nebo některých nápojích.

Proč je nebezpečný? Propylenglykol je zároveň jednou z hlavních složek v odmrazovačích, barvách či lacích. Ve vysokých dávkách dráždí oči a pokožku.

Nuže tedy, všeho s mírou, jak se říká! Žijeme jen jednou a dobrý pocit v ústech na pár vteřin nám za ohrožení života rozhodně nestojí. Chystáte se změnit životní styl? Sledujte náš magazín – brzy napíšeme více o veganství!

1 Fotografie
Zakázané "dobroty" způsobující zdravotní obtíže 1
Další články