Váš prohlížeč nemá povoleny cookies, tímto může být negativně ovlivněna funkčnost webových stránek Laskomat.cz.
Doporučujeme Vám si je povolit.
Návod pro Váš prohlížeč: Internet Explorer, Mozzila Firefox, Google Chrome, Opera, Safari

facebookgoogle plustwitterpinterest
vršek
spodek
vršek
laskomat
Laskomat je i na Twitteru!
spodek
vršek
spodek
Seznamka

Saké - zahřeje i ochladí

Saké - zahřeje i ochladí
Foto: halfrain
Autor: Veronica Corradi

17. srpen 2014 23:40

Saké - tradiční japonský nápoj, který dodával kuráž i pilotům kamikadze v 2. světové válce. Zkuste jeho účinky i vy -  třeba se díky pití tohoto drinku seznámíte s někým, kdo vás už dlouho zajímá.

Saké vzniká především z rýže a to hlavně z té, která má v sobě vysoký obsah škrobu - každé zrníčko se rozbije, tak aby byl jeho obal porušen a takto připravené se vloží do vody, kde zrnka nasáknou vodu a poté se dají napařit. Dále na řadu přijde kvašení a lisování, zakončené přidáním kapky destilátu. Celý tento proces trvá přibližně měsíc a vyžaduje naprostou pečlivost. Pevně věřím, že každý výrobce na  konci tohoto procesu cítí opravdové štěstí, že vyrobil něco tak unikátního.

Proč vám právě teď představuji saké? Rozhodla jsem se na naší seznamce upozornit právě na tento nápoj, neboť se nám venku udělalo trochu chladněji a právě saké se podává v teplotě, která je  pro toto počasí příhodná - a to od 10°C až  55°C. Pokud to bude vaše první rande s tímto drinkem - doporučuji 30°C, to je optimální teplota, abyste si ho vychutnali a přišli mu na chuť stejné jako já. Doufám, že i na vás saké zapůsobí a stane se z něj vaše další gastronomická láska.

Pro ty z vás, kteří už mají s Japonskem vážný vztah a chtěli by si vyrobit domácí saké, mám dva tipy - všechny ingredience vkládejte do studené vody a i když to nebudete moci vydržet - nechte saké uležet alespoň 14 dní.

1 Fotografie
Saké - zahřeje i ochladí 1
Další články